QBusiness.plReNews.plKontakt Spotkania biznesowe Polityka cookies Partnerzy Newsletter Reklama O nas
QBusiness.pl
spotkania biznesowe
Szukaj 
Banner

O NAS

OFERTA

NEWSLETTER

SPOTKANIA

KONTAKT


Partnerzy:
Wrocław
BCC
WCL DFG
DIG
Dolnośląska
Izba
Gospodarcza
stowarzyszenie
Stowarzyszenie
Przewoźników
Drogowych
InWroc MRN
Ślęza

Odreagowanie po dynamicznym wzroście cen cukru

Paweł Grubiak

W ostatnich tygodniach na rynkach towarowych nie brakowało emocji. Nerwowe ruchy inwestorów miały miejsce nie tylko na rynku ropy naftowej czy metali, lecz zwłaszcza na rynkach towarów rolnych. Tam w ostatnim czasie zawitał optymizm, który pozwolił cenom niektórych towarów na odbicie się w górę od długoterminowych minimów.


Taki wyraźny wzrost notowań miał miejsce jesienią na rynku cukru. Notowania cukru w Stanach Zjednoczonych jeszcze pod koniec sierpnia sięgały zaledwie 10 centów za funt, docierając tym samym do najniższego poziomu w ostatnich latach. Od tamtej pory jednak cena cukru rośnie, a w poprzednim tygodniu dotarła ona do okolic 14 centów za funt. Bieżący tydzień przynosi na tym rynku spadkowe odreagowanie i zejście notowań poniżej poziomu 13,50 centów za funt.


wykres


Ruch, który widzieliśmy na rynku cukru w ostatnich miesiącach, był spowodowany splotem czynników, dotyczących zarówno fundamentów, jak i nastrojów inwestorów instytucjonalnych. Niskie ceny cukru latem sprawiły, że surowiec ten zaczął być przekazywany w większych ilościach nie na rynek spożywczy, lecz do produkcji etanolu. W Brazylii, która dominuje w uprawie trzciny cukrowej, ten surowiec jest często wykorzystywany w energetyce – a przy niskich cenach cukru taka alternatywa jest atrakcyjna dla rolników.


Biorąc pod uwagę możliwy spadek podaży cukru w Brazylii, wielu inwestorów instytucjonalnych zdecydowało się na zamknięcie licznych krótkich pozycji na tym rynku, wywołując efekt tzw. short covering i podsycając wzrosty cen cukru. Jednak ta sytuacja nie będzie trwała wiecznie, zwłaszcza że po osiągnięciu przez notowania cukru wyższych cen, rolnicy z powrotem zaczynają być zainteresowani sprzedażą tego surowca na rynek spożywczy.


Poza tym, fundamentalna sytuacja na rynku cukru nie uzasadnia znaczących wzrostów cen tego surowca. Podaż cukru na świecie jest duża i w tym roku po raz kolejny na tym rynku ma pojawić się nadwyżka. Rosną także globalne zapasy cukru.


Autor: Paweł Grubiak, Prezes Zarządu, Doradca Inwestycyjny Superfund TFI


Źródło: Superfund TFI

30.10.2018


Tagi: cukier, notowania